partner in administratie
Deel deze pagina:

05 dec
2013

Verslag masterclass Administratie en Verzekeringen door Oostwerk en Gothaer versicherungen

Peter Veldhuis en Cees van ’t Veer, beiden werkzaam bij Stichting Oostwerk, gaven tijdens het ROZ Event ‘Ondernemen in Duitsland’ op 27 november 2013 een masterclass over Administratie en Verzekeringen, samen met Gothaer Versicherungen. Ze gaven de geïnteresseerden tijdens de workshop uitleg over de verschillen in het fiscale stelsel tussen Duitsland en Nederland.

Zo werd ingegaan op de BTW/Mehrwertsteuer en de inkomstenbelasting (Einkommensteuer). In de praktijk blijkt het soms best lastig te zijn om erachter te komen waar u nu belastingplichtig bent. Stel dat u in Nederland woont en u heeft een bedrijf in Duitsland, of andersom. En hoe zit het als u de helft van de week in Duitsland woont bij de Duitse vestiging van uw bedrijf en de rest van de week in Nederland woont dichtbij uw Nederlandse vestiging? En dan kent Duitsland ook nog bijzondere vormen van belasting zoals bedrijfsbelasting (Gewerbesteuer) en kerkbelasting (Kirchensteuer). Tijdens de workshop kwamen al deze onderwerpen aan bod.

Henk-Jan Morsink, werkzaam bij Gothaer Versicherungen, geboren Twentenaar maar al jarenlang woonachtig en werkzaam in Duitsland, gaf uitleg over Duitse verzekeringen. Er zijn op dit gebied veel overeenkomsten tussen Duitsland en Nederland, maar zeker ook verschillen. Zo is de zorgverzekering in Duitsland veel duurder dan in Nederland. Ook kent Duitsland wat meer een claimcultuur dan Nederland. Als u bij hevige sneeuwval de stoep van uw (vakantie)woning niet schoonveegt en iemand glijdt uit voor uw deur, dan loopt u in Duitsland het risico aansprakelijk te worden gesteld omdat u verplicht bent uw stoep vrij te houden van sneeuw en ijs. Overigens is dit in Nederland ook het geval, alleen worden er nauwelijks claims voor ingediend. Henk-Jan wist dankzij zijn jarenlange ervaring de aanwezigen goed te informeren over de verzekeringsmaterie.